Sluta röka del 3. Hur man bryter en vana!

just nu sitter jag  hemma hos Jonas på kalkon middag o är superförkyld. så jag kom upp i sista sekunden för att nysa o utflygandes kom lite nässås :P haha nu har jag börjat med nicotinplåster så jag har officiellt slutat röka :)

men hur har jag gjort för att lyckas så bra ? :D
jag vet inte hur många gånger jag har försökt slutat röka men de har varit ett rent helvete varje gång så jag har alltid gett upp. men denna gången har de funkar jättebra ! (hittills i alla fall ! ;D ) 

det jag har gjort nu är ju att trappat ner och brutit alla vanor för att sedan helt sluta o börja med nicotin plåster.
sen har jag även följt del 1 till viss del.( det gäller att göra det som funkar för dej. bara för att dom säger att det ska funka så är de inte säkert att de gör de för dej )

men nu till saken som jag sa att jag skulle prata om, hur man bryter en vana !

rökandet är ett inlärt beteende och för att bryta dess kraft måste du i ala de situationer, som du brukar röka i, lära in en ny vana ! ! ! (
det är de jag gjort och tro mej. det funkar. för rökning är en vana. det är största delen av beroendet!

några knep att ta till :
Undvik:
undvik situationer som lockat till rökning tills du känner dej säker på att kunna motstå en cigarett. t.ex. undvik alkohol . att sätta dej bredvid en person som röker osv.


Förändra:
Förändra situationen så att suget från den reflexmässiga rökningen inte känns lika starkt. att bryta det vanemässiga mönstret brukar vara ett bra knep. man kan försöka ändra på morgonrutinerna , andra frukostmaten eller byta plats vid bordet. res dej från matbordet så fort du ätit färdigt.

Smaker:
olika smaker är mer eller mindre starkt förknippade med rökning. kaffe brukar locka till röknig, medans te eller choklad för många är mer neutralt. en tung måltid tycks he ett större rökbegär än lätta fick- eller grönsaksrätter. att välja rätt sorts mat kan underlätta avvänjningen.

vissa smaker är inte förknippade med rökning som mentol(?), lakrits  och citrusfrukter. att äta en apelsin, borsta tänderna(med mentol smakande tandkräm eller äta en lakritspastill är exempel på att utnyttja dessa smaker. 

om rökbegäret blir starkt om du tex dricker kaffe så försök att förändra smakupplevelsen. du kan tex hälla mjölk i kaffet, ta bort sockret, byta kaffesort eller dricka kaffet ur en annan mugg. 

tandpetare, tuggumi:
dessa hjälpmedel är perfekta för att fylla ut tomrummet aom kan kännas i munnen.

sysselsättning:
det är viktigt att vara aktiv och planera sysselsättningar som inte är förknippade med rökning. att gå på bio, till en simhall eller ett bibliotek är exempel på platser där man inte får röka. säkert finns det platser i ditt hem där man inte röker. röksuget kan göra sig mindre påmint om du exempelvis läser dagstidningen i sovrummet i stället för vid köksbordet.

rökbegäret kommer plötsligt och sköljer som en våg genom hela kroppen under några minuter. Det är dessa attacker man ska inrikta sig på att bekämpa. att duscha under några minuter, ta en snabb promenad eller ringa ett telefonsamtal kan vara tillräckligt för att avleda begäret!

det var detta som stod handlade om att bryta vanor o lite om att ta hand om nicotinbegäret. hoppas ni tar åt er och att det hjälper.

en sak som sjuksköterskan sa till mej när jag va på besök om detta så sa hon att det finns små "koppar" i hjärnan som fylls på varje gång du tar en cigarett, när kopparna töms så sätter receptorerna igång o blir arga(som på reklamen) och då vill man ta en cigg.. men undviker du att ta en cigg så lugnar dom ner sej. om du varit fri en vecka från en cigg så är dom tomma men fylls på igen och då måste du börja om från början med nicotinbegäret. tänk på det när du varit utan ett tag och tror att det är lugnt att ta en cigg, det är det inte!!

nu hade jag skrivit massa men de försvann. men jag tror inte att de va nåt viktigt. lycka till så kommer del 4 (eventuellt del 5, får se om det blir för mycke i ett inlägg )
lycka till med allt som sagt o ha en bra dag ! :) ;D / maggis

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0